Wiadomości kosmetyczne

Kwas migdałowy - pochodzenie?

Kwas migdałowy (Mandelic Acid) zaliczamy do kwasów AHA, które dzięki swoim właściwością zapewniają działanie złuszczające i nawilżające.

Jak sama nazwa wskazuje kwas pozyskiwany jest z gorzkich migdałów.

Kto może stosować kwas migdałowy?

Kwas migdałowy jest bardzo delikatnym produktem z grupy AHA który może być stosowany również przy skórach wrażliwych i nadreaktywnych. Ze względu na działanie nawilżające również polecany przy cerach suchych. W zależności od stężenia działanie kwasu będzie się od siebie różnić, produkty do 15% mogą być stosowane codziennie w pielęgnacji nocnej przez 4 tyg., przy takim stężeniu zachodzi proces delikatnego mikrozłuszczania. Wyższe stężenia używamy pod nadzorem lekarzy i kosmetyczek może sięgać ono do 40 %, wówczas dochodzi do złuszczenia kolejnych warstw naskórka.

Efekty po zastosowaniu kwasu migdałowego:

  • promienna, zdrowa i wygładzona skóra,
  • lepsza jędrność i wygładzenie widocznych zmarszczek,
  • zmniejszenie widocznych przebarwień,
  • załagodzenie uporczywego trądziku, wykazuję właściwości antybakteryjne,
  • zmatowienie cery.

Pielęgnacja skóry po zabiegu kwasem migdałowym:

  • może pojawić się delikatne zaczerwienienie oraz podrażnienie skóry, dlatego warto skupić się na prawidłowym nawilżeniu i złagodzeniu podrażnionej cery,
  • bezpośrednio po zabiegu nie powinno się nakładać makijażu. Odczekaj 24 h.,
  • jeśli skóra mocno się łuści nie można zdrapywać skóry ponieważ mogą powstać blizny,
  • podstawą jest również ochrona przeciwsłoneczna SPF 30-50, nie wolno również korzystać z solarium.

Polecane produkty: