Wiadomości kosmetyczne

Przyjrzyjmy się bliżej właściwością witaminy A?

Jest to organiczny związek chemiczny, który należy do grupy retinoidów.

Retinol jest chętnie stosowany w pielęgnacji skóry, ponieważ posiada szereg właściwości pielęgnacyjnych i leczniczych.

Został odkryty w 1909 roku, zaś po raz pierwszy wyizolowano go w 1931 roku. Obecnie Retinol znajduje się na liście podstawowych leków Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Jest jednym z podstawowych składników aktywnych, które mogą być stosowane na skórę.

Czym jest retinol? Czym są retinoidy?

Retinol, retinal, zwany też retynaldehydem, retinoidy… jak się odnaleźć? Retinoidy to bliscy krewni witaminy A. Jest ich spora gama, dostępna zarówno na receptę jak i bez.

Jeśli chcecie ekspresowy efektów z możliwym ryzykiem podrażnienia, wybierzcie czysty retinol. Natomiast jeżeli posiadacie skórę wrażliwą, suchą, wybierzcie pochodne, które wykazują dużo mniejsze działanie drażniące.

Jednak nie porównywałabym “mocy” retinolu i innych pochodnych w kosmetykach ze względu na to, że są to związki o innych wzorach chemicznych i nie działają identycznie. Należy pamiętać, że wszystkie pochodne witaminy A muszą przekształcić się w kwas retinowy (dostępny w produktach na receptę), by zadziałać.

Dla kogo?

Produkty z retinolem sprawdzają się przede wszystkim w pielęgnacji skóry dojrzałej. Witamina A jest zaliczana do antyoksydantów, czyli chroni komórki przed uszkodzeniami i hamuje naturalne procesy starzenia. Retinol stymuluje naturalną produkcję kolagenu i elastyny w skórze . Dodatkowo wspiera syntezę glikozoaminoglikanów (do tej grupy zaliczany jest m.in. kwas hialuronowy). Tym samym poprawia się elastyczność i jędrność skóry oraz następuje spłycenie zmarszczek.

Retinol wygładza skórę, ponieważ wspiera proces złuszczania się martwych komórek naskórka. Jednocześnie wspiera ich odnowę i regenerację. Dodatkowo poprawia kondycję skóry, a tym samym wzmacnia naturalną barierę skórną, która chroni nas przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Kuracji retinolem mogą się poddać osoby, które posiadają skórę trądzikową. Substancja ta zmniejsza wydzielanie sebum, co jest jednym z czynników zapobiegających tworzeniu się nowych zmian skórnych. Również wycisza stany zapalne. Dzięki niemu poprawia się koloryt skóry, a także zostaną spłycone nieestetyczne blizny, które są częstym powikłaniem.

W jakim wieku zacząć stosować retinol?

Odpowiedni wiek na na pierwsze przygody z retinolem to przedział 25-30 lat, gdyż już po 25 roku życia zmniejsza się ilość kolagenu w skórze. Jeśli retinol jest stosowany na problemy trądzikowe można zacząć stosować wcześniej.

Polecane produkty z Retinolem: