Wiadomości kosmetyczne

SLS, SLES- co to jest i czy są bezpieczne?

SLS to mocny detergent o silnym działaniu spieniającym.

SLES- jest to pochodna ropy naftowej, ma nieco słabsze działanie spieniające. Oba składniki znajdziemy w produktach które się pienią czyli: żelach pod prysznic, paście do zębów, płynach do kąpieli i szamponach do włosów. Ich rolą jest usuwanie zanieczyszczeń, dzięki utworzonej pianie rozprowadzenie kosmetyku jest prostsze. SLS sam w sobie bez dodatkowych substancji ma jednak drażniące działanie na skórę i oczy. W kosmetykach roztwór zawsze jest zestawiony z produktami nawilżającymi i łagodzącymi. Jednak pamiętajmy że używając produktów z SLS- em jesteśmy narażeni na naruszenie naturalnej bariery ochronnej skóry, co może prowadzić do utraty wody z naskórka oraz podrażnień. Jeśli posiadasz skórę wrażliwą bądź cenisz naturalne kosmetyki omijaj w składach:

  • Sodium dodecyl sulfate,
  • Sulfuric acid,
  • SDS,
  • Sodium salt,
  • Monododecyl ester,
  • Lauryl sodium sulfate,
  • Lauryl sulfate sodium salt,
  • Sodium N-dodecyl sulfate.

Firmy kosmetyczne coraz częściej zmieniają chemiczne substancje pieniące na te naturalne, które są bezpieczne i mogą śmiało zastąpić SLS w kosmetykach:

  • Cocamidopropyl Bataine – substancja otrzymywane z kokosa.
  • Sodium Cocoamphoacetate – również pozyskujemy ją z kokosa. Łagodna i bezpieczna dla skóry.
  • Decyl Glucoside –substancja myjąca, pozyskana z alkoholi tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego i glukozy ze skrobi kukurydzianej.
  • Coco-Glucoside – substancja otrzymywana z kokosa i cukrów owocowych. To jedna z najbardziej delikatnych substancji.
  • Lauryl Glucoside – łagodny związek otrzymywany z kombinacji naturalnego kwasu glutaminowego i naturalnych kokosowych kwasów tłuszczowych.

Jak SLS wpływa na skórę głowy?

Duże stężenie Sodium Lauryl Sulfate w szamponie często powoduje podrażnienia, nadmierne przesuszenie lub przetłuszczenie skóry głowy. Szampony z SLS-em nie mogą być stosowane u osób ze skóra wrażliwą, atopową oraz u dzieci ponieważ:

  • zaburzają hydrolipidową barierę naskórka, powodując nadmierną utratę wody,
  • zaburza pracę gruczołów łojowych,
  • nawet w niewielkich stężeniach może podrażniać skórę,
  • wysokich stężenia może uszkadzać mieszki włosowe czego konsekwencją może być wypadanie włosów,
  • w kontakcie z okiem powoduje uczucie pieczenia i podrażnienia.

Z wyżej wymienionych powodów zaleca się by w składzie SLS występował w stężeniu nie większym niż 1%. Nadal jednak można znaleźć wysokie stężenia dochodzące do rzędu 10-30 %. Naukowcy nie potwierdzili działania rakotwórczego, lecz jeśli jesteś posiadaczem skóry wrażliwej unikaj tego składniku i wybieraj naturalne substancje pieniące.